De doelgroep
SPA richt zich op anderstalige mannen en vrouwen die om wat voor reden dan ook (tijdelijk) geen cursus Nederlands in het reguliere onderwijs kunnen volgen.
De doelgroep
SPA richt zich op anderstalige mannen en vrouwen die om wat voor reden dan ook (tijdelijk) geen cursus Nederlands in het reguliere onderwijs kunnen volgen. Bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen en/of de zorg voor kleine kinderen of een familielid.
Integreren is belangrijk om isolement te voorkomen. Dat is ook de reden dat met name de anderstalige vrouwen gestimuleerd worden om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Door de (thuis)lessen maakt men kennis met elkaars cultuur wat voor zowel de vrijwillige begeleider als de deelnemer een verrijking betekent. Het komt ook regelmatig voor dat er uit deze contacten duurzame vriendschap ontstaat.
Sinds 2009 kunnen inburgeraars die de inburgeringscursus doen zich aanmelden voor extra ondersteuning. Bij deze ondersteuning wordt sociaal-maatschappelijke taalcoaching gegeven aan inburgeraars.
Voor meer informatie ga naar onze contactpagina of kom langs op ons inloopspreekuur.
Laaggeletterdheid
SPA werkt in samenwerking met de bibliotheek IJmond, taalaanbieders, sociale teams en de gemeenten aan het verminderen van laaggeletterdheid. SPA is onderdeel van het Taalhuis. Het Taalhuis is een ‘paraplu’ waarin (niet commerciële) taalaanbieders met elkaar samenwerken om iedereen die zijn taal wil verbeteren, een passend aanbod te bieden. De bibliotheek voert samen met de stichting Lezen en Schrijven een regiefunctie uit. De bibliotheek zorgt voor regelmatig overleg tussen allen die werken aan het verminderen van de laaggeletterdheid. Er is in de bibliotheek een speciale collectie voor laaggeletterde volwassenen: ‘Lees en Schrijf’.
De bibliotheek is een taalpunt. Hier worden taalspreekuren gehouden. Bezoekers van het taalspreekuur krijgen deskundig advies over de beste formele of non-formele opleidingsmogelijkheden om hun taalvaardigheid te verbeteren. Ook Welschap, Welzijn en SPA houden spreekuren om laagdrempelig bereikbaar te zijn. (Men komt al in een buurthuis voor een andere activiteit bijvoorbeeld, of ervaart een buurthuis als laagdrempelig.) Een taalspreekuur is een voorbeeld van hoe de samenwerking tussen de organisaties verloopt. In het belang van de taalwens van de deelnemer wordt gezocht naar passend aanbod en er wordt dan, indien nodig, onderling doorverwezen.
Er zijn diverse activiteiten waaraan een laaggeletterde kan deelnemen om de Nederlandse taal te verbeteren. Je kunt deze vinden op de website van de deelnemende organisaties van het Taalhuis.